Νέα

Απαγορεύεται από σήμερα η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στη Σερβία

1η Ιανουαρίου 2019 – Οι υπερασπιστές των ζώων σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν, καθώς έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 10 ετών, σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει την εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνας στη Σερβία. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων πολιτών, ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και άλλων φορέων, κατά τη διάρκεια των οποίων το λόμπι της γούνας ασκούσε συνεχώς πολιτικές πιέσεις με σκοπό την ανατροπή της νομοθεσίας.

Από το 2009 που ψηφίστηκε ο νόμος για την Καλή Διαβίωση των Ζώων – ο οποίος θα απαγόρευε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων στη Σερβία έπειτα από μία δεκαετή μεταβατική περίοδο – το λόμπι της γούνας πάλευε απεγνωσμένα να τον ανατρέψει, με αποτέλεσμα το θέμα να επανεξεταστεί από τη Σερβική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο.
Οργανώσεις για την προστασία των ζώων απ’ όλο τον κόσμο, με επιστολές τους ζήτησαν από τη Σερβική κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και να βάλει οριστικό τέλος στην καταδικαστέα αυτή δραστηριότητα. Η Fur Free Alliance σε συνεργασία με μέλη της οργάνωσης Freedom for Animals αντέκρουσαν τα ψευδή επιχειρήματα του λόμπι της γούνας, τονίζοντας την ανάγκη για εθνική απαγόρευση.

Τον περασμένο Ιούνιο, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Βελιγράδι η Freedom for Animals και εκπρόσωποι της καμπάνιας «Make Fur History», παρουσιάστηκαν όλες οι αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής γούνας. Τελικά, η κυβέρνηση της Σερβίας λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων, πήρε τη σωστή απόφαση βάζοντας οριστικό τέλος στην αχρείαστη βαρβαρότητα προς τα ζώα για την κατασκευή πολυτελών προϊόντων, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζώα από την κακοποίηση στα Σερβικά εκτροφεία. Η Snezana Milovanovic, διευθύντρια της Σερβικής οργάνωσης, δήλωσε: «Η απαγόρευση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τα ζώα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως».

Το σύστημα της εντατικής εκτροφής (κλωβοστοιχίες) που χρησιμοποιείται στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, δεν παρέχει στα ζώα καμία δυνατότητα να εκφράσουν τις φυσικές τους συμπεριφορές υποβαθμίζοντας έτσι σημαντικά το επίπεδο ευζωίας τους. Διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι οι διαταραχές της συμπεριφοράς που σχετίζονται με το στρες, όπως το δάγκωμα της γούνας και η θνησιμότητα σε πολύ νεαρές ηλικίες, είναι πολύ κοινές στα εκτροφεία τσιντσιλά – τα ζώα που εκτρέφονταν στη Σερβία.

Το είδος αυτό ανήκει στα τρωκτικά και το συναντάμε σε περιοχές της Χιλής. Αν και συχνά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα, τα τσιντσιλά οδηγήθηκαν σχεδόν σε εξαφάνιση λόγω της ζήτησης της γούνας τους. Για την εκτροφή τους, ένας μεγάλος αριθμός συλλαμβάνεται από τη φύση, με αποτέλεσμα το είδος αυτό να είναι πλέον απειλούμενο, ενώ ο πληθυσμός τους εξακολουθεί να μειώνεται. Ωστόσο, χιλιάδες τσιντσιλά εκτρέφονται για την εμπορική εκμετάλλευση της γούνας τους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (πχ. Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ελλάδα) και στη Νότια Αμερική (Βραζιλία και Αργεντινή).

Η απαγόρευση στη Σερβία συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου κατά τις τελευταίες δεκαετίες, 14 χώρες θεσμοθέτησαν την κατάργηση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους. Μόνο το περασμένο έτος, η Νορβηγία – κάποτε η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας από αλεπού στο κόσμο – το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ψήφισαν την κατάργηση αυτής της βάρβαρης πρακτικής. Ο τερματισμός της εκτροφής γουνοφόρων ζώων βρίσκεται επίσης στην κοινοβουλευτική ατζέντα στην Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Δανία και την Εσθονία.

You might be interested in …

Εγγραφείτε στο Newsletter

για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημέρωση για τις δράσεις μας

You have Successfully Subscribed!