Νέα

ΓΟΥΝΑ: Παγκόσμια κατάρρευση


Η γούνα δεν έχει πάρει την κατιούσα μόνο στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να κατρακυλούν όπως και η απασχόληση στον κλάδο. Η κρίση στη γουνοποιία φαίνεται ότι έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Εξαγωγές έτοιμων γουναρικών προς τη Ρωσία. Πηγή elstat

Η τελευταία οικονομική έκθεση της Saga Furs για το τέλος του έτους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν απότομα (κατά 20%) μεταξύ 1.11.2017 και 31.10.2018 και τα κέρδη προ φόρων του ομίλου μειώθηκαν από € 9.2 εκατομμύρια το 2016-2017 σε μείον € 1,7 εκατ. (μείωση € 10,9 εκατ.).

Η έκθεση κατηγορεί εν μέρει τους μεγάλους οίκους μόδας που καταργούν τη γούνα, όπως ο Gucci, ο Jimmy Choo, ο Michael Kors και ο Versace, καθώς και τις αυξανόμενες αντιδράσεις στις δυτικές κοινωνίες για την κακοποίηση των ζώων που εμπεριέχει η γουνοποιία αλλά και την επιβράδυνση των κινεζικών αγορών.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στην τελευταία δημοπρασία στην Kopenhagenfur. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 3,3 περίπου εκατομμύρια γουνοδέρματα, πουλήθηκαν λιγότερα από το 30%, ενώ η μέση τιμή ήταν στις 160 κορώνες Δανίας. Ένας εκτροφέας πρέπει να πουλήσει στις 300 κορώνες για να καλύψει τα εξοδά του. Η Kopenhagenfur αναγκάστηκε επίσης να μειώσει το προσωπικό της για να ελαττώσει τις δαπάνες της.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την πορεία της παραγωγής μινκ από το 2009. Από σχεδόν 90 εκατομμύρια μινκ το 2013, η παραγωγή υπολογίζεται στα 37 εκατομμύρια για φέτος.

Η μπλε στήλη είναι η παγκόσμια παραγωγή χωρίς την Κίνα, και η πορτοκαλί στήλη είναι η παραγωγή της Κίνας.


Επιπλέον, αν και αναπτύσσεται η παραγωγή της Κίνας, οι νέες γενιές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση. Το 2016, οι πωλήσεις μινκ στην Κίνα έπεσαν κατά 41 τοις εκατό.
Η κρίση έχει επηρεάσει και τη Δανία, με την παραγωγή να αναμένεται να πέσει από τα 17.9 εκατ. γουνοδέρματα φέτος, στα 13.4 εκατομμύρια το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει πτώση 4.5 εκατ., η μεγαλύτερη πτώση που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος. Το 2017, η Kopenhagen Fur είχε κύκλο εργασιών 688 εκατ. κορώνες Δανίας με κέρδος 125 εκατ. ενώ το 2013, τα έσοδα ήταν 968 εκατ. κορώνες με κέρδος 432 εκατ. Το 2013, οι Δανέζικες εξαγωγές μινκ έφτασαν τα 13.3 δις κορώνες. Φέτος έπεσαν στα 5.5 δις και με την προοπτική της μειωμένης παραγωγής, υπάρχει κίνδυνος οι εξαγωγές να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται και στην Ισλανδία όπου οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά και στον Καναδά με επίσης μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Σε μεγάλες μειώσεις θέσεων εργασίας προχωρά και το μεγάλο δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur

Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με εκτροφέα, η μείωση των πωλήσεων οδήγησε στην υπερπροσφορά στην αγορά γούνας και έχει ήδη από το 2016 δραματικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του παγκοσμίου φήμης τσιντσιλά Ουγγαρίας. Η ελπίδα για ανάκαμψη το 2018 δεν επιβεβαιώθηκε και η πίεση από την υπερπροσφορά συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής των μινκ η οποία βρίσκεται περίπου στο τέταρτο της τιμής πριν από 3-4 χρόνια. Αυτό έχει παρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των τσιντσιλά.

Η φθίνουσα κατάσταση του κλάδου και το αβέβαιο μέλλον του επιβεβαιώνεται και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η οποία έχει αποκλείσει τον κλάδο της γούνας από μελλοντική χρηματοδότηση

You might be interested in …

Εγγραφείτε στο Newsletter

για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημέρωση για τις δράσεις μας

You have Successfully Subscribed!