Η ευζωία των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους είναι ανέφικτη

Εκτροφή γουνοφόρων ζώων

(Photo Credits_Jo-Anne McArthur #MakeFurHistory)

Κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας. Το 85% περίπου των γουνοδερμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο γούνας, προέρχεται από εκτροφεία γουνοφόρων. Η ευζωία των ζώων στα εκτροφεία είναι ανέφικτη και συνεπάγεται τον δια βίου εγκλεισμό τους σε κλουβιά πολύ μικρών διαστάσεων και την έκθεσή τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα μινκ και οι αλεπούδες είναι ζώα σαρκοφάγα, αρπακτικά και ιδιαίτερα περίεργα και δραστήρια, τους αρέσει να κολυμπούν και να περνούν αρκετές ώρες στο νερό και επί της ουσίας παραμένουν άγρια ζώα, καθώς ως είδη δεν έχουν περάσει μέσα από κάποια διαδικασία εξημέρωσης και δεν προσαρμόζονται στο περιβάλλον αιχμαλωσίας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη εκτρεφόμενων ζώων, τα οποία τείνουν να ζουν σε κοπάδια ή αγέλες, τα μινκ είναι μοναχικά ζώα. Τόσο τα μινκ όσο και οι αλεπούδες είναι ζώα με ανεπτυγμένο αίσθημα περιοχικότητας και στη φύση διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να προστατεύσουν την περιοχή τους. Αυτά τα ζώα είναι ακατάλληλα για συνθήκες εκτροφής και ειδικά για εντατική εκτροφή και αναπαραγωγή.

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους κατά βάση στεγάζονται σε συρμάτινα κλουβιά που εκτείνονται κατά μήκος μέσα σε υπόστεγα με τα πλαϊνά τους μέρη ανοιχτά, ενώ σιτίζονται με μείγματα που τοποθετούνται στις οροφές των κλουβιών. Το νερό τους παρέχεται με σωλήνες οι οποίοι φέρουν ένα ειδικό στόμιο στην άκρη τους. Στα μινκ παρέχεται και ένα κουτί στο οποίο μπορούν να φωλιάσουν, ενώ κάποιες φορές υπάρχει επίσης στοχειώδης εμπλουτισμός του κλουβιού με αντικείμενα όπως πλαστικοί σωλήνες.

Αφύσικη συμπεριφορά

Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται τα ζώα στα κλουβιά, δεν ικανοποιούν τις συμπεριφοριστικές τους ανάγκες. Το περιβάλλον του κλουβιού τους είναι μονότονο, ενώ περιορίζεται η σωματική τους εξάσκηση. Επίσης, τα ζώα είναι ανίκανα να εκφράσουν τη συμπεριφορά που είναι χαρακτηριστική του είδους τους. Οι αλεπούδες, για παράδειγμα, στερούνται τη δυνατότητα να σκάψουν, ενώ τα μινκ δεν μπορούν να κολυμπήσουν και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές.

Κατά συνέπεια, τα ζώα στα εκτροφεία γούνας συστηματικά παρουσιάζουν στερεοτυπική συμπεριφορά (όπως ο βηματισμός κατά μήκος της μίας πλευράς του κλουβιού τους, οι συνεχείς κυκλικές κινήσεις, το κυκλικό κούνημα του κεφαλιού, κλπ.) και φαινόμενα αυτοακρωτηριασμού. Επίσης έχουν πολλές φορές αναφερθεί περιπτώσεις βρεφοκτονίας και κανιβαλισμού.

Επιπρόσθετα στην ταυτοποίηση αφύσικων συμπεριφορών, έρευνες σε εκτροφεία γούνας αποκαλύπτουν συνεχώς μια σειρά σημαντικών προβλημάτων υγείας και ευζωίας:

  • Απεριποίητες, σοβαρές μολύνσεις στα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά των ζώων
  • Προβληματικά ούλα, προβλήματα στην περιοχή γύρω από τα δόντια, και έντονα ερεθισμένα ούλα
  • Ανοιχτές πληγές, κοψίματα και τραυματισμοί
  • Απώλεια ουρών ή / και άκρων
  • Παραμορφωμένα άκρα
  • Κανιβαλισμός νεκρών αδερφών ή απογόνων
  • Σαπισμένα πτώματα που έχουν αφεθεί μέσα σε κλουβιά με ζωντανά ζώα
  • Κουτσά ζώα
  • Διαλυμένα κλουβιά με αιχμηρά σύρματα και πλέγματα που βρίσκονται εντός του περιβάλλοντος που ζουν τα ζώα
  • Άδειες, βρόμικες ή / και διαλυμένες ποτίστρες

Παρόλο που η βιομηχανία γούνας υποστηρίζει ότι τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τέτοιες συμπεριφορές και περιστατικά,  υφίστανται στα εκτροφεία γουνοφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο).

Παρακάτω θα  βρείτε μερικές από τις έρευνες σε διάφορες χώρες που αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα στην εκτροφή γουνοφόρων είναι πολλά και σημαντικά και ότι η διατήρηση αυτής της βαρβαρότητας για την παραγωγή προϊόντων πολυτελείας πρέπει να τελειώσει.

Βέλγιο

Γαλλία 2019

Γερμανία 2013

Δανία, Δανία

Ελλάδα

Εσθονία 2012, Εσθονία 2014

Fur Farms in the Republic of Ireland 2003

Fur Farming in Ireland – An Expose (part 1 of 4)

Fur Farming in Ireland – An Expose (part 2 of 4)

Fur Farming in Ireland – An Expose (part 3 of 4)

Fur Farming in Ireland – An Expose (part 4 of 4)

Victims of Ireland’s cruel fur farming

Ισπανία

Ισπανία Rabbit Farms

Ιταλία 2013  Ιταλία  Ιταλία

Καναδάς Καναδάς  Καναδάς

Κίνα

ΛΕΤΟΝΙΑ – Fur farm in Latvia

ΛΕΤΟΝΙΑ – The Other Side of Fur: Monitored Negligence

Λιθουανία 2018,  Λιθουανία 2016

Νορβηγία Νορβηγία Νορβηγία Νορβηγία 2012 Νορβηγία 2013

Νορβηγία 2010 Νορβηγία 2010 Νορβηγία 2009

Νορβηγία 2008 (1) Νορβηγία 2008 (2)

Πολωνία 2016 Πολωνία 2013 Πολωνία 2012

Σλοβακία

Φινλανδία Φινλανδία Monster Foxes

Τσεχία