Η γούνα στον κόσμο

Η γούνα είναι ένα ξεπερασμένο προϊόν που απορρίπτεται από ολοένα και περισσότερους καταναλωτές και μεγάλους οίκους μόδας, ενώ με νομοθετικές ρυθμίσεις σταδιακά καταργείται τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση γούνινων ειδών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αναλυτικότερα:

Μετά την απαγόρευση του εμπορίου γούνας σκύλου και γάτας στην ΕΕ το 2007 , αλλά και την κατάργηση του εμπορίου γούνας από φώκια το 2009, ένας μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χωρών σεβόμενες τις ανησυχίες των πολιτών για την ευζωία των ζώων και αναγνωρίζοντας τη βαρβαρότητα που εμπεριέχει η παραγωγή γούνας και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, θεσμοθετούν την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Κατάργηση εκτροφής γουνοφόρων ζώων

Από το 2000 που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε το κλείσιμο των εκτροφείων (Fur Farming Prohibition Act 2000), την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων έχουν θεσμοθετήσει η Αυστρία, η Ολλανδία (η δεύτερη παραγωγός μινκ στην Ευρώπη), η Κροατία, Σλοβενία, η Νορβηγία (κάποτε μεγαλύτερη παραγωγός γούνας αλεπούς), η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Γερμανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σλοβακία. Η Ινδία έχει απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας μινκ, αλεπούς και τσιντσιλά και δέρματος ερπετών καθώς και γούνας από φώκια.  Επίσης σε κάποια κράτη ισχύουν απαγορεύσεις εκτροφής κάποιων ειδών (π.χ. εκτροφή αλεπούδων).  Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Το ίδιο αίτημα εξετάζεται επίσης στην Εσθονία, την Ιρλανδία , τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, αλλά και την Ουκρανία όπου η πρωτοβουλία του βουλευτή Andriy Pomazanov για σταδιακή κατάργηση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους μέχρι το 2025, έχει την στήριξη 36 βουλευτών. Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 το αίτημα των οργανώσεων συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας (bill No.2360).

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, νομοσχέδιο για την κατάργηση της εκτροφής, αναπαραγωγής και θανάτωσης ζώων για την παραγωγή γούνας. Η πρόταση περιλαμβάνει μια μεταβατική περίοδο έως την 01.01.2021, μετά την οποία η απαγόρευση των εκτροφείων τίθεται σε πλήρη ισχύ.

Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του Μιχαήλ Χριστόφ, και την συνυπογράφουν συνολικά 13 βουλευτές. Ο κ. Χριστόφ δήλωσε:

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι πάνω από όλα ηθικό. Δεν είναι σωστό, ένα ζώο να περνάει 7 μήνες – στην πραγματικότητα ολόκληρη τη ζωή του – σε ένα κλουβί για να θανατωθεί για τη γούνα του. Υπήρξε μια πολύ ωραία σκέψη ότι τα ζώα αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά δυστυχώς χωρίς δικαίωμα ψήφου

Photo by Maja Smiejkowska_Protest outside Parliament calling for a ban on fur Fur Import, London, 04 Jun 2018

Η Βρετανία επίσης μετά την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων το 2000, εξετάζει τώρα και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων γούνας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σχετική συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2018, κατά την οποία πολλοί βουλευτές τοποθετήθηκαν κατά του εμπορίου γούνας. Το Νοέμβριο του 2019 τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι τα ρούχα της Βασίλισσας Ελισάβετ θα κατασκευάζονται πλέον μόνο με συνθετική γούνα, λόγω της αλλαγής της νοοτροπίας στη χώρα πάνω σε αυτό το θέμα και από σεβασμό στις οικολογικές ανυσηχίες των πολιτών. Η κίνηση αυτή φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην απαγόρευση.

Η γούνα εκτός μόδας

Μεγάλα ονόματα της μόδας λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών καταδικάζει την αναπόφευκτη βία της παραγωγής γούνας, σταματούν να χρησιμοποιούν αληθινή γούνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Armani, Gucci, Prada Group, Channel, Michael Kors, Versace, Furla, Jimmy Choo, Zara, Esprit, Hugo Boss, Calvin Clein, Tom For, The North Face, Burberry, Diane Von Furstenberg και πάρα πολλοί άλλοι. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις επιχειρήσεις που δεν πουλάνε γούνα στο Fur Free Retailer Program και εδώ οι αγορές που έχουν καταργήσει τη γούνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόλεις απαγορεύουν και την πώληση γούνινων προϊόντων

Los Angeles Fur BanΕκτός από μεγάλους σχεδιαστές και αλυσίδες καταστημάτων, ολόκληρες πόλεις απαγορεύουν στα όριά τους την πώληση γούνινων ειδών, όπως το Λος Άντζελες, το  Σαν Φρανσίσκο, το Μπέρκλευ και το Σάο Πάολο.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες ψήφισε την κατάργηση της πώλησης γούνινων ειδών στα όρια της πόλης. Η απαγόρευση αυτή υπήρξε πρωτοβουλία δύο δημοτικών συμβούλων των Bob Blumenfield και Paul Koretz και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021.

Όπως δήλωσε ο κος Blumenfield:

«Αυτή η απάνθρωπη πρακτική πρέπει να τελειώσει σήμερα. Διατυπώσαμε καθαρά και δυνατά ότι η γούνα δεν θα έχει μέλλον στο Λος Άντζελες. Είμαι περήφανος επειδή η πόλη μας έκανε αυτό το τεράστιο βήμα συμβάλλοντας στην κατάργηση της αχρείαστης θανάτωσης ζώων και πρέπει να συνεχίσουμε προς την οριστική εξάλειψη του άθλιου αυτού εμπορίου.»

Το Λος Άντζελες Απαγoρεύει την πώληση γούνας (Video)

 

 

California fur trapping banΣτις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom, υπέγραψε το νόμο Wildlife Protection Act of 2019 (AB 273), ο οποίος βάζει τέρμα στην παγίδευση ζώων για τη γούνα τους. Η Lorena Gonzalez Fletcher (D-San Diego) εισήγαγε την σχετική πρόταση στις 24 Ιανουαρίου 2019, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των οργανώσεων για την προστασία της άγριας πανίδας, σύμφωνα με τις οποίες η παγίδευση ζώων για τη γούνα τους είναι βάρβαρη και αναχρονιστική.

Αν και η παγίδευση ζώων αποτελούσε για πολλά χρόνια μέσο βιοπορισμού και παράδοσης, η παρατήρηση της άγριας πανίδας στην Καλιφόρνια αποτελεί τώρα μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος από την παγίδευση ζώων.

«Τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση της γούνας των ζώων που θανατώνουν οι παγιδευτές, είναι ελάχιστα μπροστά στα εκατομμύρια που προέρχονται από την παρατήρηση της άγριας ζωής«, δήλωσε η Gonzalez Fletcher.

Ιστορικά, ακόμη και πριν ο πληθυσμός της Καλιφόρνιας φτάσει στα περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους, η παγίδευση ζώων για τη γούνα τους συνέβαλλε δραματικά στην εξαφάνιση των λύκων και των αδηφάγων (σαρκοφάγο θηλαστικό της  οικογενείας των Ικτιδών) και σε σημαντική μείωση άλλων ειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γούνας (sea otters, fishers, martens, beavers).

 

California fur trapping ban

Στις 12 Οκτωβρίου 2019, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom, υπέγραψε επίσης νόμο που απαγορεύει την πώληση και την παραγωγή γούνινων ειδών σε ολόκληρη την Πολιτεία (California State Fur Ban, AB 44). Η πρόταση είχε κατατεθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2018 από την Laura Friedman.  Ο Κυβερνήτης υπέγραψε επίσης και κάποιες άλλες νομοθετικές προτάσεις όπως το νόμο (SB313) που απαγορεύει τη χρήση κάποιων ειδών σε τσίρκα. Όπως δήλωσε ο κος Newsom:

Η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρος στην καλή μεταχείριση των ζώων και αυτό συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση της πώλησης γούνας αλλά και την απαγόρευση κάποιων ειδών σε τσίρκα. Δηλώνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι οι αρκούδες και οι τίγρεις δεν έχουν θέση σε τέτοιους χώρους. Είναι θλιβερό να βλέπεις την κακοποίηση αυτών των ζώων τα οποία αποχωρίζονται τις μητέρες τους και εκπαιδεύονται για να κάνουν επικίνδυνα ακροβατικά.

DxE – California Fur Ban

Η κα Friedman είχε δηλώσει:

Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει γούνα χωρίς βία. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι λογική και εφικτή.

California Fur Ban

Προς την απαγόρευση του εμπορίου γούνας βαδίζει και η Νέα Υόρκη. Σχετικό νομοσχέδιο (Intro 1476) εισήχθη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Corey Johnson ενώ το στηρίζουν και τα μέλη Mark Levine (D-Manhattan) and Fernando Cabrera (D-Bronx).  Σύμφωνα με τον κ. Corey:

Σε μία προοδευτική σύγχρονη κοινωνία όπως είναι η Νέα Υόρκη, η απαγόρευση της πώλησης γούνινων ειδών έχει ήδη καθυστερήσει. Η κατάργηση της γούνας είναι το πιο δημοφιλές πράγμα στη μόδα σήμερα και είναι σημάδι προόδου. Το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται για την προστασία των ζώων και την περιττή θανάτωσή τους.Fur Free MinneapolisΣτις 17 Ιανουαρίου 2020 δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι στη Μινεάπολη, οι Alondra Cano (Ward 9) και Cam Gordon (Ward 2) κατέθεσαν πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης γούνας στην πόλη.

 

 

Νομοθετική πρόταση για απαγόρευση του εμπορίου γούνας έχει κατατεθεί και στη Χαβάη (A Bill For An Act Relating to Animal Fur Products» S.B. No. 1350). Ο Γερουσιαστής Mike Gabbard που εισήγαγε την πρόταση δήλωσε:

Πρόταση για απαγόρευση της εμπορίας γούνας και στη Χαβάη

«Η απαγόρευση των προϊόντων γούνας είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για τους φίλους μας τα ζώα. Είμαι αισιόδοξος ότι η νομοθετική αυτή πρόταση θα φτάσει μέχρι το τέλος.»

Hawaii fur ban passes State House, now moving through Senate

Απόσπασμα από το σχέδιο νόμου Bill1350 – https://medium.com/@douglasbalmain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ανάπτυξη είναι το κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων και στην Κορέα. Εκστρατεία οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων καλεί τους καταναλωτές να μην επιλέγουν αληθινή γούνα.