Νέα

Η Καλιφόρνια απαγορεύει την πώληση γούνινων ειδών

Τέλος η γούνα στην Καλιφόρνια
Καλιφόρνια γούνα
Η Καλιφόρνια κατάργησε τη γούνα

Καλιφόρνια 12 Οκτωβρίου 2019 – Ο Κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε σήμερα νόμο  που απαγορεύει την πώληση και κατασκευή γούνινων ειδών στην Καλιφόρνια (California State Fur Ban, AB 44). Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Την πρόταση είχε καταθέσει η Laura Friedman στις 3 Δεκεμβρίου 2018,  και είχε την στήριξη της πλειονότητας των πολιτών.

Ο Κυβερνήτης υπέγραψε επίσης και κάποιες άλλες νομοθετικές προτάσεις όπως το νόμο SB313 που απαγορεύει τη χρήση κάποιων ειδών σε τσίρκα και τον AB 1254 που απαγορεύει το κυνήγι, την παγίδευση και θανάτωση των bobcat (είδος άγριας γάτας). Όπως δήλωσε ο κος Newsom:

Η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρος στην καλή μεταχείριση των ζώων και αυτό συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση της πώλησης γούνας αλλά και την απαγόρευση κάποιων ειδών σε τσίρκα. Δηλώνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι οι αρκούδες και οι τίγρεις δεν έχουν θέση σε τέτοιους χώρους. Είναι θλιβερό να βλέπεις την κακοποίηση αυτών των ζώων τα οποία αποχωρίζονται τις μητέρες τους και εκπαιδεύονται για να κάνουν επικίνδυνα ακροβατικά.

Ικανοποιημένη η Laura Friedman με το νόμο που καταργεί τη γούνα στην Καλιφόρνια

 

 

Η Laura Friedman στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter εξέφρασε τη χαρά της και κάλεσε τις υπόλοιπες Πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας.

«Σήμερα η Καλιφόρνια έγραψε ιστορία. Η πρότασή μου (#AB44) έγινε νόμος. Στην Καλιφόρνια δεν υπάρχει χώρος για τη βάρβαρη μεταχείριση των ζώων. Σειρά τώρα έχουν οι υπόλοιπες Πολιτείες.»

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο ίδιος Κυβερνήτης υπέγραψε το νόμο Wildlife Protection Act of 2019 (AB 273), ο οποίος βάζει τέρμα στην παγίδευση ζώων για τη γούνα τους. Η Lorena Gonzalez Fletcher (D-San Diego) εισήγαγε την σχετική πρόταση στις 24 Ιανουαρίου 2019, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των οργανώσεων για την προστασία της άγριας πανίδας, σύμφωνα με τις οποίες η παγίδευση ζώων για τη γούνα τους είναι βάρβαρη και αναχρονιστική.

Αν και η παγίδευση ζώων αποτελούσε για πολλά χρόνια μέσο βιοπορισμού και παράδοσης, η παρατήρηση της άγριας πανίδας στην Καλιφόρνια αποτελεί τώρα μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος από την παγίδευση ζώων.

«Τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση της γούνας των ζώων που θανατώνουν οι παγιδευτές, είναι ελάχιστα μπροστά στα εκατομμύρια που προέρχονται από την παρατήρηση της άγριας ζωής«, είχε δηλώσει η Gonzalez Fletcher.

Ιστορικά, ακόμη και πριν ο πληθυσμός της Καλιφόρνιας φτάσει στα περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους, η παγίδευση ζώων για τη γούνα τους συνέβαλλε δραματικά στην εξαφάνιση των λύκων και των αδηφάγων (σαρκοφάγο θηλαστικό της  οικογενείας των Ικτιδών) και σε σημαντική μείωση άλλων ειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γούνας (sea otters, fishers, martens, beavers).

 

You might be interested in …

Εγγραφείτε στο Newsletter

για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημέρωση για τις δράσεις μας

You have Successfully Subscribed!