Νέα

Παραπλανητικές οι διαφημίσεις αληθινής γούνας

Διαφημίσεις του κλάδου της γούνας που επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν, έχουν κριθεί ως παραπλανητικές από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα το 2012, η Advertising Standards Authority (ASA) απαγόρευσε παραπλανητική  διαφήμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων (EFBA), η οποία παρουσίαζε την αληθινή γούνα ως φιλική προς το περιβάλλον επιλογή «It’s eco-friendly to wear fur».

Σύμφωνα με την ASA:

Γενικοί ισχυρισμοί σχετικά με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά προϊόντων ή υπηρεσιών μπορεί συχνά να ερμηνευθούν ως απόλυτοι ισχυρισμοί για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, από την παραγωγή έως τη διάθεση.

Ο ισχυρισμός «It’s eco-friendly to wear fur» μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτος και επειδή δεν είχαμε επαρκείς αποδείξεις ότι το προϊόν δεν προκαλεί καμία περιβαλλοντική ζημία, λαμβάνοντας υπόψη τον πλήρη κύκλο ζωής του προϊόντος από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση είναι πιθανό να παραπλανεί.

Το 2018 διαφήμιση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό VOGUE, κρίθηκε  από την Αρχή για τα Διαφημιστικά Πρότυπα της Γαλλίας (JDP) παραπλανητική και ανακριβής.

Με επικίνδυνα τοξικά επεξεργάζονται οι αληθινές γούνες

Μεταξύ των κυριότερων σημείων της απόφασης είναι τα παρακάτω:

  • Όσον αφορά το σκέλος της βιοδιασπασιµότητας της «αληθινής» γούνας που προωθεί η Ομοσπονδία Γούνας, τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασαν για να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό αυτό, δεν υποστηρίζονται από σχετικά δεδομένα, επομένως ο ισχυρισμός είναι ασυνεπής.
  • Το JDP υπογράμμισε ότι οι «αληθινές» γούνες είναι επεξεργασμένες με χημικά και η Ομοσπονδία Γούνας δεν μπόρεσε να το αρνηθεί αυτό κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
  • Η εικόνα που παρουσιάζει μια γυναίκα με ένα γούνινο παλτό να περπατάει σε ένα λιβάδι θεωρήθηκε επίσης παραπλανητική.

 

Όσον αφορά την απλουστευμένη σύνδεση που δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδία Γούνας μεταξύ της συνθετικής γούνας και της ρύπανσης των ωκεανών, θεωρήθηκε υπερβολικά γενική και αβάσιμη η οποία δεν βασίζεται σε στοιχεία, και το JDP επεσήμανε τη χρήση αθέμιτης μεθόδου.

You might be interested in …

Εγγραφείτε στο Newsletter

για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημέρωση για τις δράσεις μας

You have Successfully Subscribed!