Νέα

Η Σλοβακία κοντά στην απαγόρευση της εκτροφής ζώων για γούνα

Μινκ με ανοιχτές πληγές
Έρευνα σε εκτροφείο στη βόρεια Σλοβακία κατέγραψε ζώα με στερεοτυπική συμπεριφορά και ανοιχτές πληγές

Πρόταση για απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Σλοβακία, πέρασε την πρώτη ανάγνωση με την συντριπτική υποστήριξη του 80% των Βουλευτών. Η πρόταση κατατέθηκε έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες στην ιστορία της χώρας με περισσότερους από 76.000 υποστηρικτές. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται στις αρχές του 2020.

Μινκ με ανοιχτές πληγές
Μινκ με ανοιχτές πληγές

26 Σεπτεμβρίου 2019 Μπρατισλάβα: Το Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακικής Δημοκρατίας (Σλοβακικό κοινοβούλιο), συζήτησε χθες την πρόταση για απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα. Η πρόταση πέρασε την πρώτη ανάγνωση με την συντριπτική υποστήριξη των 120 από τους 150 βουλευτές (το 80% των βουλευτών). Η απαγόρευση προτάθηκε από την Eva Antošová (SNS – Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα), μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη online εκστρατεία στην ιστορία της χώρας, η οποία διεξήχθη από την Humánny pokrok,, και συγκέντρωσε πάνω από 76.000 υπογραφές μέσα σε 6 μήνες. Η καμπάνια ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση υλικού από έρευνα σε εκτροφείο στη βόρεια Σλοβακία, η οποία αποκάλυψε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και σημάδια κανιβαλισμού. Πολλά από τα ζώα παρουσίαζαν στερεοτυπική συμπεριφορά και ανοιχτές πληγές, ενώ δεν υπήρχε πρόσβαση σε νερό. Το κοινό ανταποκρίθηκε με αγανάκτηση και έπειτα από μερικούς μήνες, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση απαγόρευσης στο κοινοβούλιο.

Μινκ με ανοιχτές πληγές
Μινκ με ανοιχτές πληγές

Η Σλοβακία είναι μία από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία δεν έχει ακόμα απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Υπάρχει ένα εκτροφείο μινκ με 5000 ζώα και 8 μονάδες εκτροφής κουνελιών για τη γούνα τους. Η πρόταση εισάγει την απαγόρευση της εκτροφής και της θανάτωσης όλων των ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά ή κυρίως για γούνα, με εξαίρεση τα κουνέλια που εκτρέφονται για τη γούνα τους για προσωπική χρήση. Η απαγόρευση θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και θα απαγορεύει την ίδρυση νέων εκτροφείων παρέχοντας παράλληλα μια τριετή περίοδο σταδιακής κατάργησης των υφιστάμενων.

You might be interested in …

Εγγραφείτε στο Newsletter

για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα και ενημέρωση για τις δράσεις μας

You have Successfully Subscribed!